Menu

Сурдулица

Сурдулица, општинско место на југоистоку Србије са око 10.000 становника. Основна грана привредне делатности је пољопривреда.

У току агресије на Савезну републику Југославију простор општине Сурдулица био је више пута мета напада ваздухопловних снага НАТО.

Први напад изведен је 30.марта.1999. када је бомбардован простор села Јелашница.

06. априла. 1999. бомбардована је празна касарна Војске Југославије – људство, борбена средства и материјалне резерве су благовремено евакуисне, а том приликом повређена су 4 цивилна лица. Три лица су рањена док су обављала радове на њиви, а четврто лице је рањено у дворишту своје куће.

27. априла 1999. приликом бомбардовања касарне Војске Југославије једним пројектилом погођена је кућа породице Милић. О разорној снази пројектила говори чињеница да је на месту куће остао само кратер. У рушевинама подрума живот је изгубило 9 лица, чланова породице Милић, родбине и пријатеља. Другим пројектилом разорена је кућа у Београдској улици која је од простора касарне ВЈ удаљена око 500м!

29. маја 1999. забележена су два напада од којих је један био напад на постројење градског водовода, а други на објекте шумског газдинства.

30/31 маја 1999. бомбардована је Болница за плућне болести, Центар за избеглице и Дом пензионера у којима је 19 лица изгубило животе, избеглица са простора Хрватске и станара Дома пензионера, а 38 лица је повређено.

У бомбардовањима места Сурдулице убијено је укупно 28 цивила, а 49 лица је задобило лакше и теже телесне повреде. Индикативно је да у овим бомбардовањима на простору општине Сурдулица није забележен ни један случај погибије припадника Војске Југославије или Министарства унутрашњих послова Републике Србије.