Menu

Нови Пазар

[tab:Oпште информације]

Нови Пазар: град са око 40.000 становника. Административни, културни и индустријски центар региона, удаљен 275km јужно од Београда, око 100km северо-западно од Приштине и око 100km југо-западно од Kраљева.
Подручје општине Нови Пазар има око 74.000 становника.

У току борбених дејстава НАТО против СРЈ подручје Новог Пазара било је мета у више наврата. Проузрокована је материјална штета Новопазарској бањи, Специјалној болници за лечење прогресивних мишићних и неуролошких болести, породичним стамбеним објектима на подручју засеока Долови (видео) села Избице. У више наврата бомбардовано је градско подручје када су оштећени породични стамбени објекти, аутобуска станица, основна школа “Братство”, Центар за социјални рад и археолошки локалитет “Рас-Постење”.

31.05.1999. око 13:25 часова извршен је напад на стамбени део града када је пројектилом погођена зграда у улици Стевана Немање бр. 74 (видео) На мапи градског подручја Новог Пазара јасно је видљиво да у близини погођене зграде нема никаквих војних објеката. Најближи објекти су стамбене породичне куће, Основна школа „Братство“ и Центар за социјални рад. Чак је и зграда полиције, ваздушном линијом, удаљена више од 500 метара. Према НАТО изворима, циљеви који су 31.05.1999. у рејону Новог Пазара били на удару су: релејни систем и касарне Војске Југославије.

У овом бомбардовању погинуло је – убијено 11 лица, од чега је двоје деце (једно дете старости две године и ученик првог разреда гимназије) и једна жена. Теже и лакше су повређена 24 лица од којих је 12 задржано на болничком лечењу. Од лица задржаних на лечењу шест су жене, једно дете и три особе старости преко 60 година. Сва погинула и повређена лица су цивили.

Бомбардовање је извршено у условима добре видљивости и пројектилом високе прецизности, велике разорне снаге. Зграда је тешко оштећена, Потпуно је уништено 8 од 20 станова, уништено је и тешко оштећено 13 аутомобила. Оштећено је више околних породичних стамбених објеката, зграда, пословних објеката као и Осовна школа “Јединство” и зграда Дома здравља Медицинског центра Нови Пазар.

 

[tab:Листа погинулих]

Погинуле особе

[tab:Листа повређених]

Повређене особе

[tab:Документација]

а) Засеок Долово 19/20. 04. 1999.
б) Нови Пазар 24.04.1999.
ц) Зграда Р-74 (место удара) 31.05.1999.
д) Зграда Р-74 (евакуација и погинуле особе)

 

[tab:END]